Natuurlijk begraven

Natuurbegraafplaats

Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar de graven in de natuur liggen. Op een reguliere begraafplaats liggen graven in rechte rijen langs verharde paden. Op een natuurbegraafplaats liggen graven in schijnbare willekeur op mooie plaatsen verspreid over het gebied. Tussen de graven is meer ruimte, er zijn geen hekken of afrasteringen en ook geen speciaal vervaardigde grafstenen. Sommige natuurbegraafplaatsen liggen in een parkachtig landschap en hebben bijvoorbeeld graven met ornamenten en bloemen. Andere begraafplaatsen willen juist opgaan in een natuurlijk en bio divers landschap en zijn zeer sober uitgevoerd. Graven worden veelal gemarkeerd met zwerfkeien of kleine houten bordjes. Een andere mogelijkheid is om graven niet zichtbaar te markeren, maar alleen met gps te kunnen laten opsporen.
Achterliggende gedachte bij een natuurbegraafplaats is: wat uit de natuur komt, gaat terug naar de natuur. De overledenen worden zonder materialen begraven die milieubelastend kunnen zijn.

Natuurbegraafplaatsen in Nederland

In Nederland zijn meerdere natuurbegraafplaatsen: Natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest (Oostelbeers), Natuurbegraafplaats Hillig Meer (Eext/Drenthe), Natuurbegraafplaats Heidepol (Arnhem/Ede), Natuurbegraafplaats Weverslo (Venray), Natuurbegraafplaats Bergerbos (Sint Odiliënberg), Den en Rust in Bilthoven, De Hoevens (Alphen Noord Brabant), Natuurbegraafplaats Schoorsveld (Heeze), Maashorst (Schaijk) Reiderwolde nabij Blauwestad en Westerwolde in Assel (dat overigens wel een afrastering heeft). Daarnaast zijn er een aantal in voorbereiding of inmiddels gerealiseerd: 't Zand (Bronckhorst), Hooghei (Berlicum) en Langoed De Utrecht in Hilvarenbeek, Eygelshof (Sitard) en natuurbegraafplaats Slangenburg (Doetinchem)